REVÍZIÓK

dr. zahár ákos

MEDDIG MŰKÖDIK EGY PROTÉZIS?

„Semmi sem tart örökké…” – szoktuk mondani. A mai modern protézisek statisztikailag nézve, a nemzeti protézis regiszterek adatai alapján 15-20 évig működnek jól. Utána egyik elhasználódott vagy kilazult komponens vagy a teljes protézis cseréje válhat szükségessé

Átlagos 80-85 éves életkort alapul véve, ha az első protézis 50-60 éves kor körül lett beültetve, egy vagy két revíziót be kell tervezni…

Mi befolyásolja a protézis kihordási idejét? Rengeteg faktor, mint pl. életkor, csontminőség, aktivitási szint, kísérő betegségek, csontritkulás, elhízás, anatómiai sajátosságok, stb.

MIT JELENT A REVÍZIÓ?

Revízió alatt azt értjük, ha egy már bent lévő protézist részben vagy teljesen ki kell cserélni. Ez csípőprotézis esetében lehet vápacsere, szárcsere vagy teljes csere. Térdprotézisek esetében általában teljes cserét kell végezni. Ugyanígy a szánkó protézist mindig totál protézisre cseréljük.

Reoperáció alatt azt értjük, amikor a protézist valamilyen ok miatt újra kell operálni, de a fő komponenseket (amik a csontban vannak rögzítve) nem távolítjuk el. Ez lehet csípő TEP-nél egy fejcsere vagy térd esetében betét csere.

HÁNYSZOR LEHET EGY PROTÉZIST KICSERÉLNI?

Az szab határt a revíziók számának, hogy van-e olyan csont, amiben biztonságosan lehet rögzíteni az új protézist. Ha nincs már megfelelő csontállomány, akkor különböző technikákkal fel lehet építeni azt, hogy a revízió sikeres legyen.

Végső esetben előfordulhat az is, hogy valóban nem lehet új protézist beültetni. Ilyenkor a csípő esetében egy lengő (Girdlestone) állapotot hagyunk vissza, a térdízület esetében elmerevítést alkalmazunk. Mindkét esetben megmarad a járóképesség, segédeszközök használata mellett.

dr. zahár ákos

VÉGTAGHOSSZ KÜLÖNBSÉG

A természetben teljes szimmetria alig fordul elő. 2-3 mm különbséget senki nem érez meg, még egészséges ízületek mellett sem.

A protézis beültetésével lehet befolyásolni a végtag hosszát. Általában könnyebb meghosszabbítani, mint megrövidíteni. Műtét előtti számítógépes tervezéssel a végtaghossz különbség elkerülhető.

A csípőprotézis beültetésénél elsődleges szempont az ízület stabilitása, az eredetei anatómia helyre állítása. Előfordulhat olyan szituáció, hogy a végtagot meg kell hosszabbítsuk néhány mm-rel a stabilitás érdekében.

5 mm feletti különbséget már mindenki megérez, ilyenkor cipőmagasítással kell a végtaghosszt kiegyenlíteni.

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Szövődmények minden műtétnél előfordulhatnak, még akkor is, ha a legnagyobb körültekintéssel járunk el. A sebész feladata ezeket megelőzni, vagy ha kialakultak, időben felismerni és kezelni. A betegnek tisztában kell lenni a lehetséges szövődményekkel, hogy segítsen ezeket időben diagnosztizálni.

Csípő TEP esetében a következő szövődmények léphetnek fel (a leggyakrabbak): trombózis vagy embólia, vérömleny, sebgyógyulási zavar, felszínes vagy mély infekció (fertőzés), luxáció (a protézis „kiugrik”), vápalazulás, szárlazulás, kerámia fej törés, polietilén kopás, protézis anyagának elfáradása vagy törése, csonttörés, ér/idegsérülés, érzészavar, végtaghossz különbség, metallózis, allergiás reakció. Ezekről részletes tájékoztatást adok a műtét előtt.

Térd TEP esetében a következő szövődmények léphetnek fel (a teljesség igénye nélkül): trombózis vagy embólia, vérömleny, sebgyógyulási zavar, felszínes vagy mély infekció (fertőzés), elülső térd fájdalom (térdkalács mögött), instabilitás, femoralis vagy tibialis komponens lazulás, polietilén kopás, protézis anyagának elfáradása vagy törése, csonttörés, ér/idegsérülés, érzészavar, végtaghossz különbség, ízület fokozatos elmerevedése (artrofibrózis), metallózis, allergiás reakció. Ezekről részletes tájékoztatást adok a műtét előtt.

Öt hónappal a térd revíziós műtétet követően a beteg boldogan síel az Alpokban. Általában az úszást, kerékpározást, nordic walkinget ajánlom protézis műtét után, de tapasztalt síelőknél nem elképzelhetetlen, hogy újra hódoljanak szenvedélyüknek…